sunnuntaina, huhtikuuta 18, 2010

Miten tuhkapilvi iskee matkailuun?

281220095117 Suomi elää metsästä, teknologiasta, kännyköistä, palveluista, osaamisen viennistä ja matkailusta.

Lentokentillä on hiljaista, koneet ehtivät olla vähintään viikon maassa. Miten tämä iskee matkailuteollisuuteen?

Etelän hotellit ovat täynnä, kun ihmiset eivät pääse pois Suomesta. Mikä lie tilanne muualla Suomessa, Kainuussa ja Lapissa?

Taantumasta selvittiin jotenkuten. Nyt pohjoisessa olisi hyvät kelit hiihto- ja lasketteluturisteille, mutta miten turistit pääsevät matkailukohteisiin ja lopulta niistä pois.

Lehtitietietojen mukaan Finnair menettää kaksi miljoonaa euroa päivässä. Euroopan tasolla lentoyhtiöiden menetykset ovat parisataa miljoonaa euroa päivässä. Huimia summia, lama oli taittumassa ja valoa näkyi tunnelin päässä.

Seismologit ovat varovaisia arvioissaan, mutta “tilanne voi muuttua pahemmaksi”. Katseet kääntyvät nyt Eyjafjallasjökullasta naapurissa olevaan Katlaan. Jos purkaus laajenee, silloin tuhkaa tulee pitkän aikaa.

Tämä nyt purkautuva tulivuori purkautui viimeksi vuonna 1821 - 1923. Kaksi vuotta myöhemmin jysähti Katla. Nykyinen purkaus voi jatkua useita kuukausia, vaikka keskeytyksiäkin voi tulla. Islantilaiset asiantuntijat varoittavat, että Grimsvötn voi herätä henkiin. Hekla purkautui 1970, 1980, 1991 ja 2000, joten siltäkin suunnalta on odotettavissa uutta toimintaa.

Purkautuvia kaasuja ovat hiilidioksidi, hiilimonoksidi, typpidioksidi, happoja ja flouria. Tuhkapilvet ulottuvat Finnavian mukaan maan pinnalta 20 kilometrin korkeuteen.

Ei kommentteja: