torstaina, kesäkuuta 24, 2010

Onko Meegosta Nokian pelastajaksi?

june21_2010_nokia_030Nokia on huonojen uutisten myötä aktivoitunut. Eilen oli puhetta Meegosta N-sarjan puhelimiin. N8 jää viimeiseksi N-sarjan symbianiksi. Se tie on ilmeisesti kuljettu loppuun.

Tänään uutisoitiin, että Nokia muuttuu ohjelmistotaloksi, joka valmistaa kännyköitä. Hardware-painotusta tyrkätään taaksepäin.

MeeGoo nousee älykännyköiden käyttöjärjestelmäksi. N8 saa toimi väliaikaisena torjuntahävittäjänä. Mutta kohta on pakko saada näkyvää ja iskukykyistä aikaiseksi.

Onko Noksulle etua siitä, että se tulee kärjen perässä älykännymarkkinoille? Pystyykö se kuromaan umpeen edeltäjiensä etumatkaa? Google ehti iPhonen jälkeen kehittämään Androidin näennäisesti tyhjästä suhteellisen pienessä ajassa?

Onko niin, ettei käyttöjärjestelmät ole niin maagisen monimutkaisia että peliin ehtii mukaan myöhemminkin?

Tämä tietää toisaalta sitä, että älykännyköiden ja -tablettien kärkikaartiin tulee muitakin toimijoita.

Olisi kiinnostavaa keskustella käyttöliittymien radikaaleista uudistamisesta. Nythän useimmat sovellukset toimivat parhaiten, jos käyttäjä istuu liimattuna tuolissaan ja käyttää käsiään. Puhe- ja muut ohjaukset tukisivat esimerkiksi sellaisia toimijoita, joiden kädet ovat täynnä muuta työtä.

- käsityöläiset

- auton- ja koneiden kuljettajat

- parturit ja kampaajat

- rakennusmiehet ja –naiset

- siivoojat ja remonttireiskat

Sosiaalisen median yhteiskunnalliset vaikutukset voisivat parantua, jos käytettävyyttä ja laitteiden komentelua laajennettaisiin nykyisestä. Jotain pientä liikettä tähän suuntaan on olemassa, mutta historian painolasti pakottaa kädelliseen 10-sormijärjestelmätoimintaan. Lapiotakin käytetään monipuolisemmin.

Ei kommentteja: