sunnuntai, syyskuuta 12, 2010

Kirjoitin Talous-Sanomat Omasana blogissani 2008

Tuesday, February 26, 2008

Apple, Motorola, Siemens ja Nokia

digitalvillages 26.2.2008 klo 08:38 | Muistattehan vuoden [2007] takaisen medialellikin, Applen, joka valmistaa tietokoneita, hipaisusta vikiseviä kännyköitä, musiikin kuunteluun soittorasioita sekä muita multimediavempaimia. iPhone lanseeraus synnytti mielikuvan firmasta, jonka johto on samalla hierarkiatasolla ukkojumalan kanssa. Messiaanista hypetystä iPhonen ihmeellisyydestä riitti vuoden 2007 syksyyn asti.

Helge: Vuonna 2010 tiedämme, että iPhone on pelättyä suurempi uhka perinteisille toimijoille.

Applen pörssikurssi nousi humisten, firma teki tulosta tonneittain. Ensin iPod toi omenataloon taaloja miljoonittain, iPhone oli välttämätön lupaus uudesta ehtymättömästä tulonlähteestä. Nokiakin joutui noteeraamaan tulokkaan, joka uhkasi nakertaa prosentin siitä siivusta, joka antoi nokialaisille leveää leipää ja sikanautaa pöytään päivittäin. Steve Jobs lupaili uuden post-PC aikakauden alkaneen. Tätä postituksen tien vanhakantaisella perusläppärillä.

Helge: Apple muuntui prosenttiliikkeen kautta maailman arvokkaimmaksi teknologiayritykseksi.

Applen kuluttajaystävälliset ja kosketuksesta toimivat tuotteet eivät kuitenkaan nekään ole ikuisia. iPod markkinoiden saturoituminen uhkaa jättää tuottoisan lypsylehmän ämpärin puolityhjäksi. iPhone'n kymmenen miljoonan rajan saavuttaminen on vielä työn ja tuskan takana. Mikä harmillisinta, sadat tuhannet iPhone't operoivat "lukitsemattomina" verkoissa, jotka eivät tuo Applelle sopimuksen mukaista siivua käyttökustannuksista.

Helge: Rajat on rikottu ja Apple jauhaa rahaa osakkeenomistajille enemmän kuin koskaan.

Muutama vuosi takaperin Motorlan Razor puhelimet saivat firman johdon lupaamaan, että Nokia ohitetaan tuhannessa päivässä. Nyt Motorolan koko kännykkäbisnes on myynnissä ja rapakuntoisen firman ovella on vähemmän ostajia kuin Kemijärven sellutehtaalla.

Helge: Motorolan tarinan tunnemme. Isot puheet eivät kaataneet Nokiaa.

Nokia sitä vastoin jyrää kuin panssarivaunu, vaikka tuotteita moititaan heikosta ulkonäöstä, liikapaksuudesta, insinöörimäisyydestä ja inhimillisen kosketuksen puutteesta. Johdosta ei löydy Steve Jobs kaltaista rockistara-personaa. Nokian äijät muistuttavat tyyliltään metsäkoneen kuljettajia tai kuuluisan massaliikkeen edustajia, mutta monimuotoinen ja maailmanlaajuinen bisnes pysyy heidän näpeissään tiukassa ohjauksessa.

Helge: Metsäkoneen kuljettajan tilalle tuli tällä viikolla kanadalainen supliikkimies.

Bochumin tehtaan lopettaminen toteutui "Managament by Silent Days and Nights". Suomalainen johtaja ei paljon tekemisistään virka. Töitä tehdään vähäeleisesti, julkisuudelta piilossa. Aika ajoin tulee PR-kupruja. Väitetään, että Bochumin takia "suomalainen kirja" ei päässe Frankfurtin kirjamessuille vuoden 2011 teemavuoden kärkinimeksi. Kulttuuriväki on käärmeissään.

Helge: Nokia on tehnyt muutosta kauan ja urakkaa riittää vuosiksi eteenpäin.

Mutta viimeistään tänään Nokian Bochum jää saksalaisen Siemensin jättisaneerauksen nostattaman elektronipölyn varjoon. "Siemens on sähköä" uhkaa vähentää 7 000 ihmistä omista riveistään ja valtaosa vähennyksistä kohdentuu jättifirman kotimaahan.

Helge: Mikä on suomalaisten tehtaiden, suunnittelutoimistojen ja pääkonttorin kohtalo? Onko Nokia vielä “suomalainen” vuonna 2015?

Ei kommentteja: