Lapsuudestani muistan, miten joulun alla puhuttiin rajaseudun lasten ja Nälkämaan suurperheiden auttamisesta. Nykyään auttamisen kohteena ovat Välimeren rikastumasta lakanneet kiinteistömogulit, rakennusfirmat ja keskieurooppalaiset suurpankit (Saksa, Ranska, Britannia).
Ajat ovat muuttuneet. Nyt vaikeimmassa asemassa ovat pörssipelurit ja kiinteistösijoittajat. Jos emme auta, saamme korkeat korot ja kauhean laman niskaamme.
Amerikasta 2008 alkanut suurlama siirtyy vähitellen Eurooppaan. Poliitikot pelkäävät uutta Lehman Brothersia enemmän kuin Soinin Persuja. Eurooppalaista subprime-kriisiä torjutaan joukkovoimalla.
Vaikeuksiin ovat ajautuneet Islanti (pankit), Kreikka (valtio), Irlanti (kiinteistöbisnes), Portugali (valtio) ja jonossa ovat Espanja, Italia ja Ranska.
1930-luvun laman korjaaminen kesti vuosia ja johti Hitlerin valtaannousuun ja siitä pulmat eskaloituivat maailmansodaksi. Toistaako historia itseään yhtä tylysti tälläkin kertaa? Pientä sodanpoikasta on tarjolla niin, että meidänkin muutamaa Hornetia kaivataan diktaattoreiden armeijoita valvomaan.
Wikipedia taustoittaa
“Lehman Brothers Holdings Inc. oli merkittävä yhdysvaltalainen rahoitusalan yritys, joka tunnettiin parhaiten maailmanlaajuisesta investointipankkitoiminnastaan. Yhtiö perustettiin vuonna 1850 Montgomeryssä, Alabamassa. Pankin liikevaihto oli vuonna 2007 59 miljardia dollaria ja sillä oli vuonna 2008 noin 26 200 työntekijää. Pankin pääkonttori sijaitsi New Yorkissa, Manhattanilla. Lehman Brothers oli yksi Yhdysvaltain pitkäikäisimmistä yhtiöistä.
Lehman Brothers hakeutui 15. syyskuuta 2008 Chapter 11-menettelyn mukaiseen yrityssaneeraukseen. Hakemuksessaan yritys ilmoitti, että sillä on velkaa 768 miljardia dollaria (joista 155 miljardia joukkovelkakirjoissa) ja varoja oli puolestaan 638 miljardia dollaria. Lehman Brothers on suurin koskaan Chapter 11-menettelyyn hakeutunut yritys.
Lehman Brothers ajautui vakaviin vaikeuksiin vuonna 2008 puhjenneen subprime-kriisin vuoksi.
Yrityksen kurssi oli perjantaina 12. syyskuuta 2008 kaupankäynnin päätyttyä 3,65 dollaria. Maanantaina ensimmäisenä saneerausmenettelyuutisen jälkeisenä kaupankäyntipäivänä osakkeet vaihtoivat omistajaa vain muutamien kymmenien senttien kappalehintaan. Vielä 14. marraskuuta 2007 Lehman Brothersin osakkeen kurssi oli 67,73 dollaria.”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti