Mari Kiviniemi valittiin Kepun puheenjohtajaksi Keskustan Lahden puoluekokouksessa kesäkuussa 2010. Hän on ehtinyt harjoitella pääministeriyttä vajaan vuoden ennen kevään vaaleja. Hän saa harjoitella uudessa tehtävässä melkein sata päivää.
Rouva Kiviniemi nousi pääministeriksi 22. kesäkuuta 2010 puolueen puheenjohtajan ja pääministerin tehtävistä jättäytyneen Matti Vanhasen tilalle.
Matti jätti tehtävänsä siirtyäkseen perheyritysten liiton toimitusjohtajaksi. Lähdön syyksi Vanhanen vakuutti jalkaleikkauksen, mutta kansalaiset ja “etelän metia” epäilevät, että pelko valtakunnan oikeuteen joutuminen painoi yhtä paljon vaakakupissa.
Koulutukseltaan Kiviniemi on valtiotieteiden maisteri. Hän kävi koulunsa Jalasjärvellä, ja vietti lukiossa vuoden vaihto-oppilaana Saksassa. Televisiossa Kiviniemi puhuu sujuvasti saksaa kansleri Angela Merkelin kanssa. Matti Vanhanen ei ollut kielimiehiä; naisten mies vailla vertaa lautakasoihinsa sotkeutunut ex-pääministeri ehdottomasti on.
Voittaako keskusta tulevissa vaaleissa ykkössijan ilman Kehittyvien Maakuntien Suomen taloudellista tukea? Äänekkäät vastustajat toivovat, ettei sitä enää tapahtuisi. Kepulla on huono kaiku etelän suurissa kaupungeissa, mutta muuta Suomea kepulit hallitsevat suvereenisti. Suurimpana uhkana on persujen vahva nousu, mutta Soinin porukat syövät tasaisen varmasti myös demareiden kannatusta.
Johtaako tämä siihen, että isokäsi-Kataisesta tulee pääministeri? “Venäjä on suuri” ei tule heittämään kapuloita rattaisiin, vaikka ulkoministeri Stubb lähetti nootin Venäjälle; Medvedev ja Putin vapisevat kauhusta. Suomalaiset eivät saa ostaa Karjalaa takaisin kesämökkitonttien muodossa.
Ennusteet eivät auta. Varmaa vaalivoittajaa ei vielä ole. Paljon ehtii vielä tapahtua. Etelä-Euroopan tukipaketit iskevät lommoja hallituspuolueiden kannatukseen. Kohta kansalaiset heräävät pohtimaan, miten kauheasti saavutettuja etuja tullaan leikkaamaan. Verot ylös ja menot alas vaikeuttaa suurten lupausten antamista. Ehkä voittajaksi valitaan pienintä pahaa edustava puolue. Sitäkään ei osaa ennakoida.
Kepu taitaa omiensa tukemisen. Se voittaa, joka saa omat ja epävarmat äänestäjät parhaiten liikkeelle. Pystyykö Mari piiskaamaan koneistonsa hurjaan vaalitaistoon? Jutta lupaa puolueensa kolkuttelevan 500 000 kansalaisen ovia.
Mitä tekee Jyrki-boy? Liikahtaako puhemies Sauli Niinistö ennen vaaleja? Ilmoittautuuko hän presidenttiehdokkaaksi?
2 kommenttia:
Suomessa näyttää sikäli olevan demokratiavajetta, että vaaleissa äänestämällä ei voi käytännössä vaikuttaa juuri mihinkään. Yleisen elämänkokemuksen perusteella olen tullut johtopäätökseen, että asioiden käytännön hoitoon reaalisessa elämässä ei vaikuta juuri mitään se, ovatko päähallituspuolueina Kokoomus ja Kepu, Kokoomus ja demarit vai demarit ja Kepu. Myöskään apupuolueilla ei ole merkitystä, olkootpa sitten persuja, kristillisiä, vihreitä, vasemmistoliittolaisia ja mitä niitä onkaan. RKP istuu hallituksessa kuin tatti eikä lähde sieltä kulumallakaan, äänestin miten hyvänsä.
Larko, viet jalat suustani. Suomen tasapäistäminen ja "demokratisointi" on viety päätepisteeseen. Jossain vaiheessa tällaiset hengettömät mannerlaatat murtuvat. Toivon, että suuri räshähdys tapahtuu kevään vaaleissa. Persut järkyttävät vakiintuneita rakenteita. Tuntematon tekijät tekee hyvää Suomelle.
Lähetä kommentti