Fukushimassa yhden reaktorin tilanne on vakiintumassa. Nelosyksikön jäähdyttäminen tuottaa vaikeuksia kohonneiden säteilyarvojen takia. Kolmosreaktorin päälle ämpäröidään vettä helikopterista. Rouva Tarja Halosen mukaan ydinvoima on väliaikainen ratkaisu ja Suomenkin tulee välivaiheen jälkeen siirtyä vihreään teknologiaan.
Mitähän se on? Biohajoavat vaipat eivät sitä ole. Todennäköisesti nämä kaasuräjähdyksistä hajoavat voimalarakennukset muuttuvat vähitellen vihreäksi teknologiaksi, yhden ajan monumenteiksi, joiden lähelle ei kannata mennä sieneen tai marjaan moneen vuoteen.
Aasian ja kotimaan asiantuntijat ovat vähätelleet Japanin ydinvoimaloiden ongelmia. Ratkaisuksi tarjotaan “tuulen suuntaa”. Pitäisikö reaktoreiden läheisyyteen rakentaa tuulivoimaloita, jotka vispaisivat pyhää savua rannikolta merelle?
Suomeen tulee kolme uutta ydinvoimalaa. Saksalaiset eivät ole yhtä kylmäpäisiä. Ennen 1980-lukua valmistuneet reaktorit suljetaan kolmeksi kuukaudeksi; systeemit tutkitaan ja jatkosta päätetään riski- ja arvoanalyysin jälkeen.
Japanin ydinvoimalat ovat muuttuneet luomureaktoreiksi, jotka ohjaavat itse itseään: atomi halkeaa ilman valvontahuoneita ja ohjausjärjestelmiä, varavoimadieseleitä ei tarvita, pumppurahatkin voi säästää mainontaan ja suhdetoimintaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti