sunnuntai, maaliskuuta 13, 2011

Japanin ydinvoimatilanne ei naurata

japaniydinvoima

Japanin yhdeksän Richterin maanjärjestyksen, sitä seuranneen tsunamin ja Fukushiman ydinvoimaloiden kohtalonhetket pakottavat miettimään energiatuotannon vaihtoehtoja uudelta pohjalta.

Eilen Suomen korkeimman ydinvoima-asiantuntemuksen edustaja Stukesista toivoi, että tuuli puhaltaisi merelle päin, että ydinpilvet eivät rantautuisi suurkaupunkien ylle.

Tokioon on ilmateitse matkaa reilu 200 kilometriä ja siellä asuu 30 miljoonaa ihmistä. Fukushiman ylikuumentuneiden reaktoreiden tilanteesta viranomaiset tiedottavat niukasti. Ihmiset eivät luota hallituksen sönkötyksiin: uskottavin tieto löytyy kansalaisten mielestä Internetistä, Twitteristä ja Facebookista.

Ydinvoimalat ovat perin turvallisia kapistuksia, jollei jäähdytys mene nalkkiin tai varajärjestelmät brakaa. Japanissa ehkä parhaillaan harjoitellaan kuumeisissa olosuhteissa Kiina-ilmiötä useissakin voimaloissa, ennen kuin tsunamin jälkimainingit ovat ohi.

Seuraan kauhunsekaisella mielenkiinnolla, miten miellä energia-alan kommentaattorit astuvat ulos kaapeistaan selittämään, että meillä joditabletit eivät ole tarpeen.

Loviisasta on vain sata kilometriä Helsinkiin. Toivottavasti tuuli puhaltaa toiseen suuntaan, jos jotain sattuu suomalaisessa seniori-ydinvoimalassa.  Meille todistetaan, että suomalaiset varajärjestelmät ovat moninkertaiset Japaniin verrattuna. Tarvitsemme uusia referenssikohteita maailmalta. Mihin viittaamme, kun Loviisa kolmosen rakentamisehdotus viedään eduskuntaan?

Venäjä, Ukraina, Latvia, Kiina, USA…?

Japania on pidetty ydinvoiman mallimaan. Varmaan moni asiantuntija on vedonnut japanilaisten laatuosaamiseen ja peukuttanut ydinvoiman rauhanomaisen rakentamisen puolesta. Olkiluodon kolmosta ei saada valmiiksi kirveelläkään ja Stukesin asiantuntija vakuutti, että uusimmat ydinvoimalamme ovat erityisen terroristi-iskukuumennettuja. Niissä ei pitäisi olla senkään uhkakuvan mukaan pienintäkään huolen häivää.

Ei kommentteja: